Przeskocz do treści

Miód manuka przykłady zastosowania

Miód Manuka w swoim składzie zawiera methylglyoxal, czyli tzw MGO. W 2017 roku zostało stwierdzone dokładne stężenie tego aktywnego składnika w miodzie, dzięki któremu miód ten posiada działania antybakteryjne. Oprócz działań antybakteryjnych posiada on właściwości antyseptyczne, które zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów. Udowodniono iż im wyższe MGO w miodzie tym działanie to jest silniejsze. Porównując miód manuka do miodów dostępnych w Polsce jego MGO jest o kilkaset większe. Miody polskie posiadają MGO na poziomie od 1-10 MGO, natomiast miód manuka 550, a nawet i większe.

Każda partia miodu przechodzi testy oraz otrzymuje wskaźnik MGO. Dostępne są miody MGO + 30, +100, +250, +400 a nawet +550. Miody te także wzmacniają odporność organizmu.

Oprócz właściwości antybakteryjnych oraz antyseptycznych wyróżniamy właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Miód manuka stosowany jest przy chorobach leczenia układu pokarmowego. Polecany jest na nadkwasotę, wrzody żołądka oraz zespół jelita wrażliwego.

Swoje zastosowanie posiada również w leczeniu ran trudno gojących się, odleżynach oraz egzemy. Polecany jest w leczeniu trądziku.

Nie jest polecany osobom chorym na cukrzycę oraz posiadającym alergię na produkty pszczele.